6 typů bankovních a nebankovních úvěrů

Bankovní úvěry jsou pro mnoho lidí klíčovým zdrojem financování. Banky nabízejí širokou škálu úvěrových produktů, aby vyhověly potřebám různých zákazníků. V tomto článku si představíme několik typů bankovních úvěrů, které jsou nejčastěji používány.

  1. Spotřebitelské úvěry

Spotřebitelské úvěry jsou určeny pro financování osobních potřeb, jako jsou nákupy domácích spotřebičů, dovolené nebo opravy auta. Tyto úvěry jsou obvykle poskytovány na krátkou dobu a s relativně nízkým úrokovým sazbám, a jsou obvykle zajištěny příjmem a kreditní historií zákazníka.

  1. Hypoteční úvěry

Hypoteční úvěry jsou dlouhodobé úvěry poskytované na financování nákupu nebo refinancování nemovitosti. Tyto úvěry mají obvykle delší splatnost a vyšší úrokové sazby než spotřebitelské úvěry. Hypoteční úvěry mohou být buď fixní (s pevnou úrokovou sazbou po celou dobu splácení) nebo proměnné (s úrokovou sazbou, která se může měnit v závislosti na tržních podmínkách). Alternativou může být nebankovní hypotéka.

  1. Podnikatelské úvěry

Podnikatelské úvěry jsou poskytovány podnikatelům na financování jejich podnikání, jako jsou investice do nových strojů, nákup zásob, nebo konsolidaci dluhu. Tyto úvěry jsou obvykle zajištěny aktivy podniku a příjmy a kreditní historií podnikatele. Podnikatelské úvěry mohou mít různé formy, jako jsou úvěry na vybavení, revolvingové úvěry nebo úvěry na nákup nebo refinancování nemovitostí.

  1. Úvěry na vozidla

Úvěry na vozidla jsou poskytovány na financování nákupu nových nebo ojetých vozidel. Tyto úvěry mají obvykle krátkodobou dobu splatnosti a vyšší úrokové sazby než spotřebitelské úvěry, ale nižší úrokové sazby než kreditní karty. Úvěry na vozidla jsou zajištěny vozidlem a příjmem a kreditní historií zákazníka.

  1. Kreditní karty

Kreditní karty jsou platební nástroje, které umožňují zákazníkům nakupovat zboží a služby na úvěr. Kreditní karty mají obvykle vysoké úrokové sazby, pokud se nezaplatí celý dluh do konce splatnosti, a mohou způsobit problémy v případě, že zákazník nezvládne své finanční závazky.

  1. Kontokorenty

Kontokorenty jsou úvěry, které se používají k pokrytí krátkodobých nedostatků v hotovosti. Když zákazník překročí svůj účet, banka mu může poskytnout příležitost překročit svůj limit za účelem pokrytí výdajů. Tyto úvěry mají vysoké poplatky a úrokové sazby, pokud zákazník nesplatí dluh včas.

  • Půjčka s daňovým paušálem

Jedná se o jeden z nejnovějších tipů půjček. Půjčka s daňovým paušálem vznikla s potřebou podnikatelů, kteří nepodávají Finančnímu úřadu daňové přiznání a platí paušální daň. Z běžného pohledu banky tento klient nemůže dokázat své příjmy. U tohoto produktu se posuzuje bonita klienta hlavně podle obratu na bankovním účtu a potvrzení od zaplacení paušální daně.

Společnost MojeNebankovka upozorňuje, že každý typ bankovního úvěru má své výhody a nevýhody a je důležité pečlivě zvážit, jaký typ úvěru nejlépe vyhovuje potřebám zákazníka. Zákazník by měl zvážit úrokové sazby, poplatky, splatnosti a podmínky úvěru, a také svou schopnost splácet dluh včas, aby se vyhnul finančním potížím a problémům se zadlužením.

Ajax loader
spam@feldhost.cz